De knäckigt söta flarnen bryter fint mot den salta roquefortosten och äpplets friskhet.
Allt går att göra i förväg, men montera dem först strax innan gästerna kommer. Perfekta till glöggen!
Cirka 20 stycken
Mandelflarn
2 dl mandelmjöl
200 gsmör
2 dl socker
2 ägg
1 dl mandelflarn
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa mandelmjöl med smör och socker. Mixa till sist i äggen, ett i taget. Bred ut mandelkrämen jämnt på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugn tills den stelnat och är gyllenbrun. Tag ut och låt svalna innan du bryter flarnet i lagom stora bitar.
Roquefortkräm
150 g roquefortost
200 g färskost
1 tsk nymald vitpeppar
Mixa ost och kryddor till en slät kräm.
Knäckigt äpple
2 syrliga och fasta äpplen (gärna svenska, typ Åkerö)
50 g smör
2 msk honung
Dela äpplena och ta ut kärnhusen. Skär dem i fina klyftor med skalet kvar. Smält smöret i en stekpanna och bryn äppelklyftorna på båda sidor. Tillsätt honungen och låt klyftorna puttra någon minut. Tag av och låt det svalna.
Montering
Gör fina små ägg av ostkrämen med en varm tesked och lägg dem på mandelflarnen. Toppa med en äppelklyfta och lite av äppelsirapen som blir kvar i stekpannan.
Text och recept: Anna Henning Moberg
Foto: Linda Prieditis