Äldre med psykisk ohälsa fortsätter att diskrimineras allvarligt i vården. Det framgick av en stor kunskapsdag med forskare och profession i Stockholm på onsdagen.
När äldre i kris ringer till föreningen Minds (tidigare Föreningen Psykisk Hälsa) joursatsning ”Äldretelefonen” brukar Marie-Louise Söderberg, beteendevetare och samordnare på Föreningen Psykisk Hälsa, tipsa om att begära hjälp på vårdcentralen. Det ska också finnas psykosociala team på alla vårdcentraler.
– Men nu har vi fått höra från primärvården att vi ska sluta ge sådana tips. De säger att äldre inte prioriteras i alla fall. Det är så verkligheten kan se ut.
Det gick ett sus genom publiken när Marie-Louise Söderberg gav sitt vittnesmål om den lagvidriga åldersdiskrimineringen.
Paneldeltagarna Rickard Bracken, projektledare på Hjärnkoll, författaren och etnologen Gillis Herlitz, och regeringens äldresamordnare Eva Nilsson-Bågenholm blev alla illa berörda av beskrivningen.
Gillis Herlitz skrädde inte orden.
– Men hur kan man säga så! Vården ska ju prioritera hälsa! Upprörande! I grund och botten handlar det om människosyn.
– Det saknas kompetens. Dessutom hör implementering av forskning och kunskap till det svåraste som finns. När vi har lokala mottagare går det betydligt bättre, annars faller det lätt bort i prioriteringarna. Men vi måste kunna klara det här också, sa Eva Nilsson-Bågenholm.
Gillis Herlitz pekade på betydelsen av tid för eftertanke.
– Tanken förändrar. Men i vården har man inte tid att tänka, och det är verkligen av ondo. Det är alltid lättare att göra som vi alltid har gjort.
Moderatorn Susanne Rolfner Suvanto, sjuksköterska och vårdpedagog ledde paneldiskussionen.
– En annan konkret fråga man kan ställa är varför det inte på praktiskt taget något enda äldreboende i Sverige finns en psykolog. Trots att vi vet att uppemot 15 procent av alla över 65 år drabbas av depression och att siffran för äldreboenden är nästan 40 procent.
Bakgrunden till konferensen är att skapa nya perspektiv på äldres psykiska ohälsa i allmänhet och svårt psykiskt sjuka äldre i synnerhet.
– Äldre och deras psykiska ohälsa är en av de största utmaningarna som hälso- och sjukvården i Sverige står inför, säger Susanne Rolfner Suvanto.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se