En krämig risotto med smak av saffran passar bra till den italieninspirerade korven
4 personer
korv:500 gItalian Style Lamb
saffransrisotto
1 hackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1/2 g saffran
3 dl arborio- eller carnaroliris
1 dl torrt vitt vin
6 dl hönsbuljong, gärna hemkokt
300 g grön sparris, skalad och delad
3 tomater, skållade, urkärnade och finhackade
75 g finriven parmesanost
2 msk rumsvarmt smör
salt och nymalen svartpeppar
1 dl strimlad basilika
1. Risotto: Fräs lök och vitlök i olja tillsammans med saffran och ris i en tjockbottnad kastrull tills riset blir glansigt och lite genomskinligt.
2. Tillsätt vin och en tredjedel av buljongen. Koka ihop, späd med mer buljong och eventuellt lite vatten. Koka under omrörning i 15–20 minuter eller tills riset är al dente.
3. Koka upp saltat vatten och förväll sparrisen några minuter, lägg den sedan i kallt vatten.
4. Vänd ner sparris, tomat och parmesan i riset. Blanda till sist i smör och smaka av med salt och peppar. Garnera med basilika.
5. Korv: Stek korvarna i olja i en stekpanna tills de får fin yta. Stek klart i ugnen på 180 grader i cirka 15 minuter.
6. Servera till risotton.
Recepttexter: Kerim Akkoc, Gareth Jones, Herman Rasmuson och David Taylor
Foto: Charlie Drevstam