Stress och underbemanning gör att mer än var femte anställd vill sluta jobba inom äldreomsorgen. Det konstaterar Kommunal i en ny rapport.
Personalförsörjning och kompetens pekas ofta ut som ödesfrågor för äldreomsorgen. Nu visar Kommunals undersökning att 22 procent, alltså mellan var fjärde och var femte person, vill sluta inom äldreomsorgen och byta jobb inom tre år.
Dålig arbetsmiljö framhålls som huvudorsak. Framförallt är det stressen som skapar problem.
– Att vi år 2013, i en av samhällets viktigaste branscher, har en arbetsmiljö som tillhör ett annat sekel är för mig ofattbart. Vem ska i framtiden vilja ta anställning i äldreomsorgen? Det är tyvärr en högst relevant fråga. Det krävs krafttag ifrån landets politiker och företagsledare för att vända utvecklingen. Tiden är förbi för fagra löften, nu krävs verkstad, säger Annelie Nordström, Kommunals ordförande.
Rapporten ”Stress och låg bemanning i äldreomsorgen” presenteras idag, 20 november, på Kvalitetsmässan i Göteborg. 11 000 medlemmar har intervjuats under 2012.
Annelie Nordström anser att arbetsgivarna, både kommunala, privata och landsting, har sparat alldeles för hårdhänt på verksamheterna under många år.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se
Var fjärde slutar
I genomsnitt vill 22 procent inte jobba kvar.
Några exempel:
Norrbotten är siffran 29 procent.
Skåne: 20 procent
Gotland: 23 procent
Källa: Kommunal
År 2030 kommer det enligt SCB och Socialstyrelsen att saknas 170 000 personer med omvårdnadsutbildning.
Här kan du ladda ner rapporten Stress och låg bemanning i äldreomsorgen.
”Det handlar om kärringar”. Hör Kommunals ordförande Annelie Nordström uttala sig i ett reportage i Sveriges Radios Ekot.