Inte bara barn och ungdomar lider av adhd. Svårigheterna följer med genom livet och orsakar stora problem också för äldre. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.
Avhandlingen beskriver att äldre med adhd-problem ofta har stora svårigheter att hantera vardagen. Samtidigt uppmärksammas problemen mycket sällan.
– Att kunna identifiera och förstå adhd-symtom även i den äldre befolkningen är därför en viktig utmaning för hälso- och sjukvården, menar psykologen Taina Guldberg-Kjär.
I sin avhandling har hon undersökt i vilken grad symtom på adhd i barndomen finns kvar hos äldre. Hennes studie bygger på en självskattningsenkät bland fler än 1 500 personer, 65 år eller äldre.
Med hjälp av separata kliniska intervjuer med 60 personer fann hon att adhd verkligen följer med upp i åldrarna.
– Hälften av dem som sade sig ha haft adhd-symtom som barn, visade också som äldre symtom i sådan omfattning att de skulle kunna diagnosticeras med kvarvarande adhd-problematik, säger Taina Guldberg-Kjär.
Personerna med självskattade adhd-symtom uppgav också att de hade svårigheter i sin vardag, och att så varit fallet under hela livet.
– Vi behöver nu bättre förstå adhd-symtomen hos de äldre. Med tanke på att både antalet och andelen äldre ökar kraftigt över hela världen står hälso- och sjukvården för en viktig utmaning, säger Taina Guldberg-Kjär i ett pressmeddelande.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se
ADHD
ADHD står för Attention Deficit Hyperactivity Disorder.
Symtomen vid ADHD är problem med uppmärksamhet, impulskontroll och överaktivitet.
Symtomen kan förekomma var för sig eller i kombination med varandra.
Ungefär fem procent av alla barn har ADHD. Problemen finns ofta kvar i vuxen ålder.
Här finns hela avhandlingen.