Reportage

Kultur, natur och lugn på Shetland

Publicerad 2009-03-11

Jag sitter på den torvtäckta stranden vid Loch Tingwall på Shetland och betraktar vår 14-årige dotterson Harald, som vadar omkring i vattnet i stora sjöstövlar och kastar med sitt flugfiskespö med dubbla våtflugor som beten. Han har sällskap av Liam, en 15-årig shetlandspojke från Scalloway, som vunnit pris vid flera tillfällen i juniorklassen för sina fångster av den forell, brown trout, som förekommer ymnigt i sjöarna på Shetlandsöarna.

Ville till Skottland
Harald har alltid varit intresserad av fiske och fått en del gädda och abborre genom åren. Men för ett år sedan fick han ett flugfiskespö och började binda egna flugor. Och då vi – hans morföräldrar – frågade vart vi skulle resa med honom för att han skulle få användning för den engelska han lär sig i skolan, svarade han att han ville lära sig flugfiska i Skottland.
Under hösten 2007 sökte jag lämpliga platser via webben och fastnade för ”Shetland Anglers Association” i Lerwick, Shetland. Jag skickade en förfrågan via e-post till sekreteraren där, Mr Alec Miller, och fick svar samma dag. ”Kom bara hit med pojken så ska vi se till att han får fiska med några av våra yngre medlemmar. Han får gratis medlemskap eftersom han inte fyllt 16 år än. Ni behöver inte ta med någon skrymmande utrustning som håvar och sjöstövlar för det kan ni få låna av oss.”

Den 15 juni flög vi via Edinburgh till Sumburgh på Shetland. Biluthyraren Mr Hepburn mötte oss vid flygplatsen och tog oss till sitt kontor i Lerwick, där vi kunde hämta ut den bil vi hyrt för att kunna ta oss till några av de 400 sjöar som fiskeklubben disponerar. Vi körde till huskomplexet Decca i utkanten av Lerwick, där vi hyrt en modern, nyrenoverad lägenhet med två sovrum, ett vardagsrum, badrum med separat dusch och tvättmaskin samt ett pentry med kyl, frys, diskmaskin, mikrovågsugn och spis. Där fanns också gott om fräscht porslin och kokkärl.

Eftermiddagsfiske
Alec Miller höll vad han lovat. Dagen efter vår ankomst kom han som utlovat kl 11.00 och hade med sig stövlar, håvar, fiskekort för oss vuxna att köpa samt fiskeklubbens keps och märke som gåva åt Harald. Därefter gick han igenom Haralds fiskeutrustning och kompletterade den med ett tiotal våtflugor, lämpliga för forellfisket.
På eftermiddagen hämtade vi Liam efter skoldagens slut och han visade vägen till några lämpliga ”lochs”, där han undervisade Harald i flugfiskets teknik.
De följande dagarna fiskade vi på egen hand på förmiddagarna och tillsammans med Liam och ibland också Alec Miller på eftermiddagarna. Då Alec följde med, for vi till sjöar, där klubben hade båtar, som de fiskade från. Men även om vi såg forellerna hoppa högt ovan vattenytan överallt, var de svårfångade. De nappade glatt men släppte lika fort. Harald lyckades till sist fånga så många att vi fick middagsmat vid ett par tillfällen.
Vi morföräldrar höll oss på avstånd på torra land och metade med kastspö och mask. Ett av ändamålen med resan var ju att Harald skulle umgås med ortsbefolkningen på egen hand och tala engelska utan stöd av oss.

Även på Shetland firas midsommar, som kallas Johnsmas. I Lerwick slogs stora tält upp på Victoria Pier och där serverades shetländska nationalrätter med fisk, skaldjur och lamm. Stickade ylletröjor med de typiska mönstren från de olika öarna fanns det gott om, liksom shetländskt silversmide av hög klass. Musiklivet blomstrar i hela den shetländska övärlden men även om det också omfattar jazz, blues, country och klassisk musik, handlade det vid Johnsmas mest om den traditionella folkmusiken med fiol som huvudinstrument.
Squads från öarna, vilka under åren turats om att arrangera den stora eldfesten ”Up Helly-Aa” den sista tisdagen i januari (Old Yule), marscherade genom staden i sina färgstarka vikingadräkter. Den stora segeltävlingen ”Sjøassistanse Bergen –Lerwick” hade målgång och prisutdelning i Lerwick.

Intressant museum
Shetländarna vårdar verkligen sitt kulturarv och museet i hamnen i Lerwick är en upplevelse. Det är väl strukturerat och fyllt med föremål från båtbyggeri och textil tradition. Där finns bandupptagningar av de shetländska dialekterna och exempel på äldre tiders bostäder. Några rum ägnas helt åt Shetlands geologi, som är ett spännande kapitel i sig samt nuvarande flora och fauna. Harald uppskattade mest datorer med navigeringsövningar som att lotsa stora fartyg säkert ut ur och in i hamnen.

Under våra fiskeutflykter kom vi i kontakt med djur- och fågellivet. Trafikmärken med varning för uttrar på vägen fanns här och där. Får och lamm sprang kors och tvärs framför bilen överallt. De små shetlandsponnyerna sambetade med fåren och fågelklipporna med tusentals häckande sillgrisslor, tärnor och lunnefåglar vid Sumburgh Head var imponerande. Och över alltihopa svävade stormfåglar.

Dynamiskt utan stress
Vi tillbringade nio dagar på Shetland och mötte stor generositet och tillmötesgående från alla vi kom i kontakt med. Vi fann livet på Shetland dynamiskt men utan det jäkt som präglar vår dagliga tillvaro i Sverige. Nu planerar vi att ordna ett utbyte mellan ungdomar på Shetland och våra barnbarn och deras kamrater här hemma för att återgälda den gästfrihet och omtanke vi mötte där. Det är säkert också nyttigt för våra ungdomar att komma dit och uppleva en rik kultur och ett storslaget landskap och mest av allt den lugna, harmonisk livsrytmen. 

Text: Inger Nilsson
webbmaster i SPF Sunnersta
www.spfpension.se/sunnersta

Trevligt boende:

Boendet i en lägenhet om ca 50 kvm i huset the Decca kostade sammanlagt 5800 kr för nio nätter och då ingick sänglinne och handdukar. Och det enda som skilde det boendet från ett förstaklasshotell var att man fick bädda själv. Annars var allting lika enormt fräscht och fint.


Lerwick Johnsmas. Foto: Inger Nilsson


Tingwall june. Foto: Inger Nilsson

Har du gjort en resa som du vill berätta om? Mejla webben@veteranen.se.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas