Är det självklart att en kvinna som fallit illa eller som är nedstämd ska få hjälp av sin man ända in i undersökningsrummet?
Åtta av tio av deltagarna i Länsstyrelsen i Stockholms kurs för anställda inom äldreomsorgen kände inte till hur man uppmärksammar våld. Och ännu fler saknade kunskaper om hur man kan fråga, när man misstänker att någonting är fel.
Ska man lägga sig i? Många är rädda att förvärra situationen.
– Många gånger tror jag att det är ett försvar för sig själv, för att slippa lägga sig i, säger Britt Inger Saveman, professor i omvårdnad och expert på äldres våldsutsatthet.
Hon tycker inte att man ska konfrontera en person som kan vara farlig. Men en utbildad sjuksköterska skulle gott kunna bjuda in till ett samtal, med närstående och den gamla själv.
– Om jag skulle fråga det jag misstänker på ett mjukt och fint sätt, vad är det värsta som kan hända?
Vid en undersökning bland äldre som sökte akutvård i Umeå hittades få tecken på misshandel, men många fallskador. Det är vanligt att äldre ramlar omkull, och även om de flesta faller av ren otur, kanske inte alla faller av sig själva? Britt Inger Saveman tror att det kan ligga våldsproblematik bakom många fallskador.
– Akutpersonal tar emot många, och där skulle personalen behöva utbildas.
Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se