Se & läs

Handledning till njutning

Publicerad 2009-03-02

1001 böcker du måste läsa innan du dör
i urval av Göran Hägg,
Wahlström & Widstrand, ca 265 kr.

Denna klump, 2 kg alternativt närmare tusen sidor, är en bokälskares dröm. Göran Hägg recenserar de 1001 böcker han själv uppskattar mest i världslitteraturen. Cirka en tredjedel är svenska, men alla titlar finns utgivna på svenska. Enligt förordet är inte hans syfte att skapa en ny kanon, utan ”en guide till läsning”.
Guiden följer kronologisk ordning; det börjar med Första Mosebok och slutar med – 1001 böcker … Däremellan trängs klassiker som Goethe, Dostojevskij, Astrid Lindgren med Femböckerna, Sjöwall/Wahlöö och Stieg Larsson.
Här finns både titel- och författarregister, så det är mycket lätt att hitta det man söker. Man kan läsa om någon bok man redan läst för att se vad litteraturdocenten tyckte, slå upp någon titel – ”Vad handlar egentligen Shakespeares drama Trettondagsafton om?” eller få tips på nya författarskap eller titlar inför besöket på biblioteket eller bokhandeln.
Eller också kan man roa sig med att räkna hur många man själv har läst … (undertecknad: 252).

Roman om ett brott (tio delar)
av Maj Sjöwall och Per Wahlöö,
Norstedts Pocket, ca 39 kr/del.
(Samlingsboxen har utgått, varje del säljs för sig).

Under åren 1965 – 1975 skrev paret deckare, eller som de själva kallade dem ”roman om ett brott”. I Göran Häggs handbok (se ovan) finns fyra av dem.
Härom året kom jag över en samlingsbox med de tio delarna i nyutgåva. Jag hade läst dem tidigare, men den nya läsningen blev en njutning.
Varje del är fantastiskt välskriven, intrigerna märkligt aktuella (och spännande!) trots tidsskillnaden och karaktärerna sitter etsade på boksidorna. Beskrivningarna av välkända Stockholmsmiljöer får rummet att gunga till – ”såg det ut så där då?”
Men framför allt får man ett nytt perspektiv på hur samhället Sverige förändrats: från ett ”stillsamt” mord vid Göta Kanal (Roseanna, 1965) till terroristhot mot en senator på besök (Terroristerna, 1975).
Väl värda en omläsning, gärna i ett svep.

Äkta vara. Guiden till oförfalskad mat
av Mats-Eric Nilsson,
Ordfront, ca 149 kr.

Föregångaren Den hemlige kocken (2007) skakade om både konsumenter och livsmedelsindustrin ordentligt. Att det stod så illa till med maten – lågt näringsvärde och fullmatat med tillsatser – blev en chock.
Så vad ska man då äta? I Äkta vara – fyndigt inbunden som pocket med stadiga pärmar, perfekt att ha med sig på matshoppingen – kartlägger författaren 150 livsmedel, såväl färdigmat som grönsaker, mjölk och bröd. Vad innehåller egentligen en buljongtärning? Hur vet jag att brödet verkligen är välbakat? Här finns svaren.
Varje uppslagsord avslutas med ekologiska alternativ och i många fall författarens egna tips för att hitta den goda, äkta maten. Det viktigaste tipset får ni redan här: ”Läs innehållsförteckningen på förpackningen!”

Prisuppgifterna är från adlibris.com

Text: Anna Rask,
layoutare på Veteranen. Tidningens medarbetare väljer böcker som de vill rekommendera.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas