Att korsa ”sill” med ”bullar” låter lite motsägelsefullt men här döljer sig en liten pärla.
Blandningen mellan kött och fisk är spännande och de salta bullarna passar bra ihop med den sötsyrliga korintsåsen. När nu Livsmedelsverket råder oss att minska på köttätandet är sillbullen ett gott alternativ till vanlig pannbiff.
2 portioner
Ingredienser:
3 msk ströbröd
1/2 dl vatten eller mjölk
50 g köttrester eller skinka
100 g salt sillfiléer urvattnade och färdiga att steka
1 liten gul lök
100 g blandfärs
1 ägg
ströbröd till panering
smör till stekning
salt och peppar
Till serveringen:
kokt potatis
gröna ärtor
korintsås
1. Häll ströbröd och vatten eller mjölk i en bunke och låt svälla en stund.
2. Mal eller skär köttresterna och sillen i mycket små bitar. Skala löken och riv den fint.
3. Blanda köttrester, sill, köttfärs, lök och ägg med det svällda ströbrödet. Rör ihop till en jämn smet.
4. Blöt händerna och forma smeten till biffar. Vänd dem i ströbröd och stek i smör i cirka 3 minuter på varje sida.
5. Servera med kokt potatis, gröna ärtor och korintsås.
Korintsås
2 portioner
1 dl korinter
2 dl vatten
1 msk smör
1 msk majsenaredning
2 msk koncentrerad kalvfond
1 msk vitvinsvinäger
2 msk farinsocker
1 msk soja
salt och peppar
1. Skölj korinterna och koka dem sakta i vattnet i cirka 5 minuter. Sila ifrån spadet men spara det.
2. Fräs smör och redning i en kastrull och späd med korintspadet. Tillsätt kalvfond och sjud på svag värme i cirka 5 minuter.
3. Smaksätt med vinäger, farinsocker och soja. Smaka av med salt och peppar. Lägg i korinterna och servera såsen varm.
Text: Malin Ottosson
Foto: Eva Smith