Det här är en klassiker som min mormor Elin hade utvecklat till perfektion. Långkok när det är som bäst!
Det konstiga namnet är lånat från engelskans ”collops” som är små stekta köttskivor. Tack vare den långa koktiden får man ut mesta möjliga smak utan att behöva använda det dyraste köttet. Lagerblad och kryddpeppar är det som ger kalopsen sin typiska smak.
2 portioner
Ingredienser:
500 g högrev
1 gul lök
1 liten morot
smör till stekning
1/2 msk majsenaredning
salt och peppar
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn
ev 1 msk soja
Till serveringen:
kokt potatis
inlagda rödbetor
1. Putsa köttet och skär det i 3 cm stora bitar. Skala lök och morot och skär dem i bitar.
2. Bryn köttet väl i smör i en gryta. Pudra över mjöl och rör om, salta och peppra. Tillsätt lök och morot och fyll på med vatten så att det täcker. Tillsätt lagerblad och kryddpeppar och låt sjuda på svag värme i cirka 1 1/2 timme. Rör om då och då. Red med majsenan.
3. Smaka av med salt och peppar före serveringen. Tillsätt soja om du vill ha en mörkare färg.
4. Servera kalopsen med kokt potatis och inlagda rödbetor.
Text: Malin Ottosson
Foto: Eva Smith