En av ödesfrågorna för den svenska välfärden tas upp på torsdagens SPF-seminarium: Hur ska Sverige bli ett land som möjliggör för äldre att fortsätta arbeta efter 65?
Seminariet, som är SPFs fjärde och sista under årets Almedalsvecka, hakar därmed på tisdagens fullsatta seminarium om de sviktande pensionerna.
Sedan Karl Erik Olsson tillträdde som SPFs ordförande 2008 har förbundet kämpat för att få till en ”new deal” med samhället: de äldre måste få säkrare och snabbare tillgång till vård och omsorg, liksom betydligt bättre pensioner – i utbyte kan äldre arbeta längre.
Men då måste de äldre ges chansen att fortsätta bidra på arbetsmarknaden. Om det blir verklighet går den samhällsekonomiska ekvationen ihop.
Seminariet är ett led i SPFs äldrepolitiska ”omtag” där frågan om rätten stanna kvar på arbetsmarknaden blir en av de absolut viktigaste stridsfrågorna framöver.
Ett visst gensvar finns: pensionsåldersutredningen har lagt förslag om höjda pensionsåldrar, statsminister Fredrik Reinfeldt har slagit fast att fler måste jobba betydligt längre om samhällsekonomin ska kunna medge goda pensioner och allt fler talar om behovet av att reformera arbetsmarknaden så att fler överhuvudtaget ska kunna orka jobba bortom 65-årsdagen.
Men åtskilliga hinder kvarstår. Ett av dem består av attityden till äldre arbetskraft.
SPF försöker bryta ner fördomarna via sitt program mot ålderism, och på dagens seminarium ”För gammal för ett jobb?” kommer Leif Bergstedt från SPF att presentera innehållet i en arbetsmarknadsrapport som förbundet har gjort.
I panelen återfinns namnkunniga nytänkare på området, bland dem författaren Bodil Jönsson och Ingemar Eriksson från pensionsåldersutredningen. Även fackets företrädare finns på plats.
Diskussionen leds av ekonomijournalisten Annika Creutzer.
Jan Arleij
De medverkar
Författaren Bodil Jönsson
Leif Bergstedt från SPFs program mot ålderism
Renée Andersson, LO
Mikael Dubois, Unionen
Felix König, LSU
Ingemar Eriksson, pensionsåldersutredningen
Yvonne Strempl, Arbetsmiljöverket
SPFs förbundsordförande Karl Erik Olsson
Moderator: Annika Creutzer
Plats: Högskolan, sal D22
Tid: Torsdag 4 juli kl. 10.00-11.30