Den är röran är ljuvlig att äta till sallad, kött eller fisk.
1/2 kg morötter
olivolja
1 msk kummin, mald
1,5 dl crème fraiche eller
matlagningsyoghurt (10%)
1 citron, rivet skal och saft efter smak
salt, peppar och örtsalt
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skala morötterna, skär i långa bitar och lägg på en plåt. Häll över lite olivolja, örtsalt, svartpeppar och kummin. Vänd runt så att morötterna och kryddorna blandar sig väl.
3. Låt rosta i ugnen i cirka 10–20 minuter beroende på ugn, tills morötterna är mjuka och litet bruna på kanterna. Låt svalna några minuter.
4. Mixa till en puré med mixer eller i matberedare. Blanda morotsmixen med crème fraiche eller matlagnings-yoghurt. Smaka av med citron, salt och peppar.
När en frukt- och mandelbotten garneras med söta frukter och serveras med fräscht sötsyrlig creme blir desserten en vitaminbomb.