Krispigt bacon och spänstiga grönsaker är gott till kycklingen som tillagas på spett i ugnen, eller varför inte på grillen?
2 portioner
grillspett
2 urbenade kycklinglår
1 pkt bacon, skivat
svartpeppar från kvarn
50 g sockerärtor
50 g vaxbönor
50 g haricots verts
100 g bondbönor
2 salladslökar, skuren i sneda stavar
1/4 dl ättikssprit (12 procent)
1/2 dl strösocker
1 dl vatten
1 bit bröd, gärna dagsgammalt
ev 1 ringblomma till dekoration
1. Lägg grillspetten i vatten en stund så blir de inte så lätt brända.
2. Dela kycklingen i mindre bitar och krydda den med svartpeppar. Trä upp kyckling varvat med bacon på ett grillspett och stek i ugnen, gärna på galler, i cirka 15 minuter i 220 grader tills baconet blivit lite krispigt och kycklingen är genomstekt.
3. Skär salladslöken i sneda stavar. Koka sockerärtor, vaxbönor, haricots verts, bondbönor och salladslök i en minut i lättsaltat vatten.
Lägg dem sedan genast i kallt vatten så att de behåller spänsten.
4. Dela ärtorna och haricots verts på mitten, vaxbönorna på längden och löken i sneda stavar. Skala bondbönorna.
5. Värm ättika, socker och vatten och låt grönsakerna koka med i någon minut tills de blir varma men fortfarande krispiga i lagen.
6. Skär brödet i tärningar.
7. Arrangera grönsakerna på tallrikar med spettet ovanpå, strö över brödkrutonger. Har man tur så finns det någon ätlig vårblomma att plocka och strö över. Här har vi använt kronblad av ringblomma.
Recept: Mathias Pilblad
Text: Malin Ottosson
Bild: Björn Tesch