Pensionen en kalldusch för modiga politiker
Från vänster Johan Forsell, Lotten Sunna, Anders W Jonsson, Christina Rogestam och Jakob Forssmed. Foto: Tomas Södergren
Nyheter | Pensioner

Pensionen en kalldusch för modiga politiker

De fyra politiker som vågade anta SPF Seniorernas utmaning har nu gått i mål. De har blivit av med så gott som alla kronor men säger sig också ha vunnit nya insikter och tankar.

Jan Arleij
Publicerad 2017-05-18

På torsdagseftermiddagen (18/5) var det ”redovisning” i riksdagshuset. SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam bad var och en av de fyra att berätta hur veckan avlöpt, och hur man hade burit sig åt för att få pengarna att räcka till.

Efter sju dagar på en knaper pension har de fått känna inpå bara skinnet hur det är att varje dag vara osäker på hur pensionen ska räcka och hur det känns att ständigt fundera över vad man måste avstå och välja bort för att ekonomin inte ska haverera.

Och SPF Seniorernas ”verklighetstest” innebar, precis som i det vanliga livet, att det så gott som varje dag inträffar saker som kräver ett privatekonomiskt beslut. Har jag råd eller måste jag avstå?

Varje dag skickade SPF Seniorerna ett sms med en utmaning till var och en av de fyra politikerna. Det gällde att ta ställning till om de hade råd att tacka ja eller nej.

Vanlig vardag

Inkomsterna för de fyra pendlade, när alla fasta kostnader som hyra och räkningar betalats, var mellan 609 kronor och 1107 kronor. Det var alltså summan att leva för, att äta och leva ett socialt liv, en vanlig vecka.

– Medianinkomsten för 65-plussare ligger på cirka 200 000 kronor. Det betyder att de fyra politikerna har levt på pensionsnivåer som ligger i ett spann som i verkligheten omfattar ungefär en miljon pensionärer, säger Anna Eriksson, sakkunnig i pensionsfrågor på SPF Seniorerna och arkitekt bakom upplägget av pensionsutmaningen.

Politikernas villkor – en vecka

Den 4 maj fick politikerna sin pension utdelad på gatan utanför Riksdagshuset. Alla fyra är nyblivna pensionärer, och födda 1942.

• Johan Forsell (M) vice ordförande i Socialförsäkringsutskottet. Fick 1 147 kronor. Motsvarar en snittpensionär med ett mindre BTP (bostadstillägg för pensionärer). Exemplet bygger på en snittlöntagare som jobbat i 40 år och gått i pension vid 65, inga tillgångar.
• Anders W Jonsson (C) gruppledare riksdagen. 1 027 kronor i kuvertet. Motsvarar en kvinnlig snittpensionär med BTP (bostadstillägg för pensionärer). Det här är en vanlig situation för exempelvis en undersköterska, ett vårdbiträde, en butiksanställd, eller en fastighetsskötare som jobbat i 40 år och gått i pension vid 65.
• Jakob Forssmed (KD) tillförordnad partiledare. Ska klara sig på 747 kronor. Motsvarar en garantipensionär med fullt BTP. Exemplet bygger på en person som inte har jobbat alls.
• Lotten Sunna (F!), talesperson socialförsäkringsfrågor. Drog ”nitlotten”, 609 kronor. Motsvarar en kvinnlig snittpensionär men utan BTP beroende på att hon har sommarstuga. Det här är precis som för Anders W Jonsson ett vanligt pensionsläge för exempelvis en undersköterska, ett vårdbiträde, en butiksanställd, eller en fastighetsskötare som jobbat i 40 år och som gått i pension vid 65.

Dölj faktaruta

Dagliga rapporter

Så hur upplevde då de fyra den knapra veckan? Och klarade man att få kronorna att räcka?

Under veckans lopp har de fyra rapporterat i sociala medier om hur det har gått. Lotten Sunna och Jakob Forssmed har också skrivit debattartiklar i riksmedia.

– Det infann sig en trötthet över att alltid behöva omsätta allt i kronor och ören och ifrågasätta om jag hade råd. Att hela tiden tvingas göra val, även i det lilla. Och en känsla av hopplöshet, skriver Lotten Sunna i Aftonbladet.

Makten minskar

Jakob Forssmed säger så här på en video på Kristdemokraternas facebooksida:

– Det har varit en gnagande vecka, jag har sju kronor kvar. Då har jag ätit enahanda och otillräckligt. Jag har tvingats avstå från att äta lunch med en vän och att köpa nya sommarskor som jag hade behövt.

Jakob Forssmed konstaterar att han nu kan återgå till sitt vanliga liv med större marginaler, men många kan det inte.

– Jag tar denna erfarenhet med mig. Makten över den egna tillvaron blir mindre när man måste vända på varje krona.

En prövning varje dag

Så här såg utmaningarna ut:

  • Dag 1 – resa och present till barnbarnet i Skåne.
  • Dag 2 – grannpojken ringer på då han samlar pengar till klassresan genom att sälja kakor och korv för 50 respektive 100 kronor
  • Dag 3 – skaffa ett nytt batteri till brandvarnaren
  • Dag 4 – får frågan om att äta lunch med en god vän på Djurgården
  • Dag 5 – spela boule och fika för 50 kronor med den lokala SPF Seniorerna-föreningen
  • Dag 6 –ta med barnbarnet på teater, gratis inträde för barn, men 40 kronor för vuxna. Lokaltrafik-resa tur och retur är gratis för barn men 40 kronor för pensionär. Räkna med att bjuda på fika för båda eller åtminstone en glass till barnbarnet.
  • Dag 7 – skaffa nya sommarskor
Dölj faktaruta

Politiska slutsatser

KDs vice partiledare listar en rad politiska åtgärder som han anser nödvändiga för att förbättra läget för de sämst ställda pensionärerna:

– Vi behöver förstärka grundskyddet i pensionssystemet, vi måste ta ner skatten på pension så det blir samma skatt på arbete och pension och vi måste höja bostadstillägget så att vi kan hjälpa de ekonomiskt mest utsatta pensionärerna. Det är nästa steg i pensionsutmaningen.

Valrörelsen 2018

Christina Rogestam tackade de fyra för att ha ställt upp och tagit till sig av SPF Seniorernas budskap.

– Ni berättar ungefär vad vi har tänkt, att det inte är något lätt liv att få pensionen att räcka. Ni har prövat en vecka, och för vanliga pensionärer handlar det om att göra det här tricket år efter år.

För många blir det jobbigt, sa Christina Rogestam, man blir sittande, ofta ensam och inte sällan skäms man för sin dåliga ekonomi.

– Vi vill ha ut den här frågan i valrörelsen nästa år. Sverige ska kunna ha ett pensionssystem som inte innebär en ovärdig tillvaro för pensionärerna.

Enkel åtgärd

Även om frågan om pensionssystemet är inlåst i den parlamentariska överenskommelse som hanteras av Pensionsgruppen (regeringspartierna och de fyra allianspartierna) så skickade Christina Rogestam med ett konkret förslag:

– Arbeta för att ta bort förmögenhetstillägget i reglerna för att få bostadstillägg som pensionär. Troligen är det många som är i den situation som Lotten Sunna fick känna på, att man inte får pengarna att räcka bara för att man har en liten sommarstuga och därför inte medges bostadstillägg.

Jan Arleij
Publicerad 2017-05-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas