Vilka hinder och möjligheter finns det för att fler äldre ska känna trygghet i sin sexualitet och bli nöjda med sitt sexliv?
Det var grundfrågan när Äldreforum anordnade ett seminarium med rubriken ”Får man hångla efter 65?” på tisdagseftermiddagen (4/7).
Att ha en lång livserfarenhet kan ge ett gott självförtroende och hög självkännedom.
– Men att bli äldre innebär också att fler får erfarenhet av att förlora en partner och kanske vill träffa någon ny, konstaterade Äldreforum i sin presentation av seminariet.
Prioriterad fråga
Äldres hälsa är ett av tre prioriterade områden för Äldreforum under Almedalsveckan. Den sexuella hälsan är en viktig del.
– Många äldre får en ny hälsosituation. Kroppens funktioner förändras och många blir beroende av vård och omsorg för att klara sin vardag. Att då kunna behålla den sexuella lusten, förmågan och aktiviteten innebär livskvalitet.
Främjar hälsan
Eftersom sexuellt välbefinnande främjar hälsa borde frågan vara prioriterad i folkhälsoarbetet. Men hur ser det ut egentligen?
Anna Werkelin Ahlin, sakkunnig PRO, Åsa Regnér, äldre- och jämställdhetsminister (S), Suzann Larsdotter, sakkunnig och sexolog vid RFSU och Peter Öberg, professor vid Högskolan i Gävle diskuterade under ledning av moderatorn Maria Bergström från RFSU.
Finns inga mål
Det finns inga särskilda mål eller skrivningar i den nationella kvalitetsplanen för äldreomsorgen som nu bereds inom regeringen.
– Men möjligheten till trygg och säker sexualitet är grundläggande, och om det står det tydligt i Folkhälsomålen, sa äldreminister Åsa Regnér.
Folkhälsomålen talar om att en sexualitet, fri från fördomar, diskriminering, tvång och våld är hälsosam.
– Självklart ska målen på det här området gälla för alla, också seniorer.
Mer kunskap
– Det handlar också om existentiella möjligheter att vara sig själv så länge som möjligt, sa Åsa Regnér. Var och en måste ges sådana möjligheter i äldreomsorgen.
– Däremot har jag svårt att se att staten ska lägga kriterier på området. Men jag ser fram emot mer kunskap. Förhoppningsvis kan vi få det genom den enkät som är på gång genom Folkhälsoinstitutet, sa Åsa Regnér som ändå inte ville utesluta en kommande nationell strategi.
Fler kan prata
När panelen fick frågan om visioner framåt hade RFSUs Suzann Larsdotter tydliga målbilder:
– Om fem år sitter det också 65-plussare med i en sådan här panel.
– RFSU kommer att ha egna 65-plussare som är informatörer på området, och olika aktörer har flera seminarier i ämnet äldres sexualitet här i Almedalen. Framför allt kommer äldre att ses prata med äldre om de här frågorna på ett helt annat sätt än idag.