Läsplattan – framtidens bok?
Lena Wennberg med sin ipad. Foto: Jurek Holzer
Böcker | Hemma | Se & läs

Läsplattan – framtidens bok?

Läsplattan, den elektroniska boken, är på frammarsch. Den största kundgruppen är mellan 55 och 60, och läsplattan har många finesser som passar äldre bokslukare.

Publicerad 2011-09-20

Läsplattan är en liten, lätt dator, som mest består av en skärm. Denna skärm är speciellt utformad för att likna vanligt papper och göra läsning så enkel som möjligt. Den är inte bakgrundsbelyst och flimrar inte som en vanlig datorskärm. Till skillnad mot på en vanlig dator är läsplattans text enkel att se i dagsljus eller i läslampans sken. Man kallar det e-bläck eller e-ink, från engelskan.

Jaha, varför ska man köpa en maskin som har som uppgift att så långt det går likna en vanlig bok? Det finns ju redan böcker! En relevant fråga och svaret är kanske: Av inga skäl alls. Åtminstone för den som trivs med sina boktravar, hundöron och lukten av papper.
Men vad vore ny teknik utan finesser? Den som har det jobbigt med små, små bokstäver som bara myllrar på boksidorna, kan nog uppskatta läsplattans möjlighet att ställa in storleken på texten.
Läser man mycket på utrikiska, kanske man har nytta av inbyggda lexikon, som visar betydelsen av ett ord, bara man pekar på det på skärmen.

Den lilla makapären kan laddas med mängder av böcker. Så på resan kan man frakta med sig hela sitt bibliotek, utan att det väger mer än en genomsnittlig pocketbok.
Att man kan köpa eller låna böcker utan att behöva sticka näsan utanför dörren och får dem levererade på en gång via datorn, lyfts fram av Niclas Nordberg på hemelektronikkedjan Dustin.

Den överlägset största, enskilda grupp som skaffar sig läsplattor är 55-60-åringar, enligt Elib, e-boksdistributören som ägs gemensamt av flera stora svenska bokförlag.

Är det inte bara en fluga, då? Eller är det bättre att vänta med att köpa, tills det kanske kommer något nytt, bättre? Och hur är det med surfplattorna, allt-i-allo-maskinerna som liknar läsplattorna, men har vanligt datorskärm och fler användningsområden.
– Jag tror att surfplattorna har framtiden för sig, mycket mer än läsplattorna, därför att fördelarna med en surfplatta är betydligt fler. E-inkplattorna (de rena läsplattorna) är inte alls lika lättanvända och jag köper inte riktigt att bakgrundsbelysta skärmar är jobbigare att läsa på, säger Marcos Widung på internetbokhandeln Bokus.
– Det är en avvägning utifrån vad man vill göra: Om man bara ska läsa böcker rekommenderar vi läsplattorna med sina e-ink-skärmar. Surfplattan kan användas till många fler saker och är inte i första hand avsedd för bokläsning, även om det naturligtvis också går, säger Björn Waller på Elib.

Man ska inte känna sig osäker inför den nya tekniken, menar Rasmus Demse, produktchef för digitala böcker på CDON.com:
– Läsplattor är, efter att man använt dem en tid, logiskt uppbyggda och erbjuder större flexibilitet än en vanlig bok kan. Tänk bara på att ta den tid man behöver för att lära sig den.
I dag hänvisas köparen av läsplattor främst till internet. Få av de stora hemelektronikkedjorna har dem i butik, de säljs inte i stora mängder nog, än.
Den som gärna vill testa läsplattor kan i stället fråga på sitt lokala bibliotek, tipsar Björn Waller. Många av dem har tagit in läsplattor för utlåning eller just för att människor ska kunna prova.

Text: Maria Wiberg
Foto: Jurek Holzer

Bekvämt

»Det är bekvämt att läsa på natten«
Hallå där, Nils Kjellerstrand, 89 år och flitig läsplatteanvändare, som menar att läsplattor är mycket bra för äldre.
Vad lockade med läsplattor?
– Jag har problem med synen. Visserligen har jag glasögon, men jag måste köpa böcker med stor text från USA för att kunna läsa. Jag läste om läsplattor på nätet. Så tittade jag på några modeller här i Malmö och fann att man kunde förändra textens storlek hur lätt som helst.
Nu har du haft din läsplatta i ett halvår, hur fungerar det?
–Jag kan låna böcker från biblioteket utan att gå dit och köpa böcker elektroniskt via internet. Jag läser mycket på engelska och i min läsplatta finns ett inbyggt lexikon, så att jag ser direkt vad ord betyder.
Vilka fler finesser har en läsplatta?
–Tja, e-böckerna tar inte plats i mina överfulla bokhyllor. Det är bekvämt när man läser på nätterna, plattan är ganska lätt.
Finns det några nackdelar?
– Överföringen från vanlig bok till e-bok tar sin lilla tid och biblioteken har ett lite annat urval än vad jag skulle vilja ha. Vissa böcker, med särskilt intressant innehåll, som man vill ha bevarat – då är nog vanliga böcker bättre.
Har du helt övergett pappersböcker nu?
– Nej, jag läser en och annan, men det är krångligare.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas