Deltagarna i Hotell Romantik slår tillbaka mot kritiken
Hotell Romantik - ett program som väcker känslor. Foto: SVT
Kultur | Nyheter | hotell romantik

Deltagarna i Hotell Romantik slår tillbaka mot kritiken

Pensionärszoo. På gränsen till lyteskomik. Upprätthåller mossiga normer. Nu slår deltagarna i Hotell Romantik tillbaka mot kritiken av programmet.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-02-07

SVT:s dejtingprogram Hotell Romantik där 28 singlar över 65 år träffas på ett schweiziskt alphotell för att träffa kärleken har väckt mycket uppmärksamhet.

Att programmet, där fem av åtta avsnitt hittills är sända, har blivit en vattendelare är uppenbart.

Erik Ekstrand och Kristina ”Keyyo” Petrushina kritiseras av många recensenter – men hyllas av deltagarna. Foto: Janne Danielsson/SVT

Många recensenter och debattörer har hyllat programmet men många riktar även svidande kritik.

Bland annat mot programledarna Erik Ekstrand och Kristina ”Keyyo” Petrushina.

Några exempel:

”Men mest av allt känner jag ilska över att deltagarna inte respekteras som de ”mogna”, vuxna människor de är. Programledarna är 30 år yngre än deltagarna och pratar till dem som vore de barn”, skriver Åsa Linderborg i Aftonbladet.

”Hotell Romantik” gränsar till lyteskomik, inte för att det handlar om äldre, utan på grund av hur de unga programledarna ser på de äldre. Kristina ”Keyyo” Petrushina och Erik Ekstrand leder programmet, men varför välja en 25-åring och en 43-åring som programledare som ständigt ska ”förvånas” över att ”de därä panschisarna är ju både roliga och charmiga och på riktigt”? skriver Johan Croneman i Dagens Nyheter.

”Jag får inte ihop att de ska göra en massa parövningar som upprätthåller mossiga normer”, skriver Malin Appeltofft i Dagens ETC.

”Kritiken är fel”

”Två hurtiga, för att inte säga flåsiga, nästan hysteriska 20-plussare, som mest påminner om två skötare på en demensavdelning, har käcka epitet och ett nytt lekprojekt i rockärmen för varje ny dag på hotellet: Är han ett vänligt hundkex som passar till en het ros? ” skriver Lotta Lundberg i Svenska Dagbladet.

TV4:s program Efter fem bjöd in en av deltagarna, Monica Sundberg, och sexologen Suzann Larsdotter till studion för att prata om programmet.

– Jag tycker att det är fel kritik. Vi upplevde det inte alls så där. Vi var jättenöjda med dem, det var bra att de var lite yngre. Vi blev glada över deras lekar, över deras sätt att vara. Det var det som var meningen också, att det ska vara för dem mellan 30 och 45. Vi var jättenöjda, säger deltagaren Monica Sundberg i TV4:s program Efter fem.

Vad är din tolkning av kritiken och alla känslor som har väckts? frågar programledaren Tilde de Paula Eby och vänder sig till Suzann Larsdotter.

Ålderism – det är mitt svar”

– Ja, det är ju väldigt tydligt att personer som är över 65 år som dejtar och vill träffa kärleken, blir kåta och vill ha sex väcker väldigt mycket känslor och uppmärksamhet, svarar Suzann Larsdotter.

Varför?

– Ålderism. Det är mitt svar. Vi har fortfarande svårt att se äldre som aktiva och sexuella varelser. Det är någonting som vi har lite svårt att hantera fortfarande. Det finns faktiskt ett åldersförtryck i vårt samhälle fortfarande.

Tidigare var Monica Sundberg och Annika Cripps, en annan av deltagarna, på plats i TV4:s Nyhetsmorgon för att prata om Hotell Romantik.

Titta på alla program innan man dömer ut”

– Jag tycker att det är lite tråkigt med kritiken och jag tycker att det är synd att de dömer det redan nu efter bara några program. Det är inte bara glädje och flams som en del tycker för det är mycket sorg att komma med i det här också, säger Monica Sundberg och fortsätter:

– Många har med att den respektive har gått bort, tråkiga skilsmässor, trauman i vissa sjukdomar. Jag såg ett avsnitt där jag inte kunde hålla tårarna tillbaka eftersom det var så starkt. Så jag tycker att de inte ska döma för tidigt, titta på allting innan man dömer ut.

De var fantastiska

Annika Cripps håller med.

– Jag har noterat att de som är mest kritiska är vår egen generation. Jag har reflekterat mycket kring det och undrar om vi som är födda på 40- och 50-talen också är lite uppfostrade att vi ska skämmas. Sen kom det på 70-talet att det inte var modernt att barn skulle skämmas utan då var det nya idéer i barnuppfostran.

– Jag vet inte om det hänger ihop med det men det är mycket att vi är jättepinsamma. Vi är pinsamma för att vi har roligt, vi är pinsamma för att vi dansar, vi är pinsamma för allting.

Flera recensioner om programmet nedan

Monica Sundberg hyllar programledarna ännu en gång:

– Jag tror att vi behövde den här glädjen och kärleken för att glömma det här tråkiga som kanske en del har med sig och det gjorde vi verkligen. Jag tycker att det var så fint av Erik och Kristina, Keyyo, som var den yngre generationen för det är så många yngre som tittar på det här och alla levde upp med de här lekarna och allting, vi bara släppte loss och bara här och nu har vi kul. Jag tycker att de var fantastiska, säger hon till TV4:s Nyhetsmorgon.

Några av alla texter som har skrivits om programmet:

Karolina Fjellborg, Aftonbladet: ”Hotell Romantik” är så fint att man vill flytta in

Fanny Svärd, Expressen: Kärleken och kåtheten går inte i pension

Catia Hultquist, Dagens Nyheter: De salta pensionärerna tänker inte sitta still

Joakim Almén, Café: Årets bästa dejting-tv är redan här

Britta Svensson, Aftonbladet: Deltagarna i ”Hotell Romantik” är frihetshjältar

Kristin McMillen, ETC: ”Hotell romantik” är så bra tv att jag skriker och skrattar

Åsa Linderborg, Aftonbladet: I Hotell Romantik står köttet och könet i centrum

Johan Croneman, Dagens Nyheter: Snudd på lyteskomik när SVT gör tv om oss över 65

Lotta Lundberg, Svenska Dagbladet: Hotell Romantik – jag kvider av genans

Joanna Gorecka, Göteborgs-Posten: Hotell Romantik” liknar ett pensionärszoo

Malin Appeltofft, Dagens ETC: Hotell romantik upprätthåller mossiga normer

Sofia Mirjamsdotter, Västerbottens-Kuriren: Jag blir ledsen när jag tittar på ”Hotell Romantik”

Chris Marschall, insändare: ”SVT:s program ger en osann och vulgär bild av oss äldre”

Läs också
Jan Hagberg
Publicerad 2023-02-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas